Rabu, 26 Disember 2012

Zine Tora-Tora : Kerongsang Gitar Kamil yang samarinda.

(cover depan)
 
(cover belakang)


Sekitar Julai 2010, bos Faridzal mengumumkan projek entri berunsur samarinda bertajuk Kerongsang Gitar Kamil. Masa tu masing-masing teruja nak menulis. Samarinda tu! Macam dalam TV! Ketika ini semangat menulis punyalah berkorbar. Tambahan pulak projek ini diketuai oleh AJK disiplin yang terkenal dengan libasan rotannya, Hanie. Makin bertambah semangat nak menulis.

Ceritanya mudah. Dan trademark penulis Soltura iaitu unsur humor, dapat kita kesan dari babak ke babak. Namun humor mereka bukanlah humor macam rancangan lawak sekarang. Humor mereka ada isi dan bila membaca akan rasa 'eh betul jugak tu'. Setiap babak ditulis oleh penulis berbeza dan inilah keunikan Soltura serta cerita-cerita dalam zine yang lain ; kesepaduan dari pelbagai idea membentuk satu cerita yang memang best! Segala emosi ada dalam kisah Kamil. Ria, duka, keliru, was-was, sisi gelap, sisi terang dan banyak lagi dapat dihayati melalui penelitian terhadap watak dan jalinan babak.

Senyum-senyum simpul ketika membaca zine ini. Teringat zaman dulu-dulu. Rindu untuk berkumpul sambil menulis sebuah cerita untuk Soltura. Bos Firol, nanti kita buat samarinda lagi ya? Hehehe.

Oh ya di dalam zine ini juga dimuatkan tulisan Mira (mirachantek). Saya suka tulisannya. Tulisan-tulisan pendek itu mendalam kalau dibaca banyak kali. Dan berkesan ke dalam hati. Bolehlah feeling-feeling kejap sebelum terjun ke dunia Kamil yang penuh samarinda. Chewah.

Dan cover itu, memang kena dengan mood serta isi zine ini. Terbaik! :)

2 ulasan:

  1. siapa model kaver tu?
    hehehe

    BalasPadam
  2. ambouii. annas nak lettew. ape lagi syukri tolong ejaskan

    BalasPadam